Καλύβες - Το γραφικό και δροσερό ψαροχώρι κοντά στα Χανιά

από τον Stefanos Vasdekis
Καλύβες
'Fullmoon - View from Erodios Apartments' - Χανιά
'Fullmoon - View from Erodios Apartments' Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Οι Καλύβες είναι ένα γραφικό ψαροχώρι χιλίων πεντακοσίων περίπου κατοίκων που βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό Χανίων-Ρεθύμνου σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από τα Χανιά και 42 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Οι απόψεις για την προέλευση του ονόματος διίστανται μεταξύ της θεωρίας ότι οι Άραβες όταν έφτασαν τον 19ο αιώνα έκτισαν καλύβες στην περιοχή και της θεωρίας ότι οι αγρότες έκτιζαν καλύβες για να προσέχουν τις καλλιέργειές τους.

Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας των Καλυβών και σε δύο λόφους ανάμεσα από τους οποίους περνάει ο ποταμός Ξύδας που χωρίζει το χωριό σε δύο πλευρές που συνδέονται με γραφικά γεφυράκια, από τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν πλήθος από πέστροφες και πάπιες.Χάρη στον ποταμό Ξύδα και ενός άλλου ποταμού που εκβάλει δυτικά του χωριού, του Κυλάρη, οι Καλύβες βρίσκονται σε μία εύφορη κοιλάδα, έχουν πολύ πράσινο και περιβάλλονται από ελαιώνες. Λόγω των νερών που τρέχουν μέσα στο χωριό αποτελούν επίσης μία όαση δροσιάς για μερικές καλοκαιρινές νύχτες που ο καύσωνας και η υγρασία επιδεινώνουν την ατμόσφαιρα στην Πόλη των Χανίων. Στις εκβολές του Κυλάρη υπάρχει πυκνή βλάστηση όπου βρίσκουν καταφύγιο αποδημητικά πουλιά και είναι προστατευόμενη περιοχή. Kalives village view from Aptera

'Kalives village view from Aptera' Attribution: Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Ιστορία

Εξ’ αιτίας των εύφορων εδαφών και της στρατηγικής γεωγραφικής τους θέσης στην είσοδο του κόλπου της Σούδας, οι Καλύβες έχουν κατοικηθεί τουλάχιστον από την αρχαιότητα, οπότε και βρισκόταν η πόλη Αμφιμάτριον. Επίσης, στον ανατολικό λόφο των Καλυβών βρισκόταν η πόλη Κίσσαμος (δεν πρέπει να συγχέεται με τον Κίσσαμο στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης), που ήταν ένα από τα δύο λιμάνια της αρχαίας Απτέρας, που είναι πολύ κοντά στις Καλύβες και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, που λεγόταν «Ιπποκορώνιον», ίσως σαν περιοχή για τα άλογα του Βασιλιά (ίπποι της κορώνας).

Στον Ανατολικό λόφο του χωριού, βρίσκονται τα χαλάσματα του Castello Apicorono, το οποίο χρίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και έδωσε και το όνομά του στην περιοχή του Αποκόρωνα, όπου οι Καλύβες είναι το μεγαλύτερο χωριό. Τον 16ο αιώνα οι Καλύβες καταστράφηκαν από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα, ενώ τους επόμενους αιώνες αποτελούσαν κομβικό σημείο σε πολλές μάχες, όπως τις μάχες σε όλες τις φάσεις της Κρητικής Επανάστασης.

Αξιοθέατα

Εκτός από την Απτέρα και το Castello Apicorono, άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι:
- Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι.
- Ο Κούμος, ένα συγκρότημα από πετρόκτιστα κτίρια που αναδεικνύουν την παράδοση της περιοχής.
- Οι πηγές Ζούρπου.
- Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του χωριού. Γιορτάζει 26 Ιουλίου.
- Βυζαντινές εκκλησίες όπως του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου και μονές στην ευρύτερη περιοχή.
- Κοντινά χωριά όπως οι Αρμένοι, με τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, το χωριό Σαμωνάς και το διατηρητέο χωριό Μαχαίροι, με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια.
- Ο παλιός νερόμυλος που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς και το 1928 ηλεκτροδότησε το χωριό, πριν ακόμα ηλεκτροδοτηθούν τα Χανιά.
- Πολεμικό υλικό του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στο γραφικό λιμανάκι.

Υποδομή

Οι Καλύβες έχουν αναπτυγμένη τουριστική υποδομή με αρκετά μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολλές ταβέρνες, καταστήματα, καφετέριες καθώς και τράπεζες, ταχυδρομείο, φαρμακεία και ιατρείο.

Παραλία Καλυβών

Η κεντρική παραλία των Καλυβών είναι μία αμμουδιά πεντακοσίων περίπου μέτρων, με ρηχά νερά. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και σημεία χωρίς οργάνωση. Μεγάλο πλεονέκτημα της παραλίας στις Καλύβες είναι ότι σε ολόκλητο το μήκος της υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια, οπότε οι λουόμενοι μπορούν να βρουν φυσική πυκνή σκιά.

Άλλο πλεονέκτημα της παραλίας είναι ο προσανατολισμός της που την προστατεύει από κύματα που χτυπούν άλλες βόρειες παραλίες. Λόγω του σχήματός της μάλιστα, η μία της άκρη, προς το λιμανάκι, προστατεύεται σχεδόν πάντα από το κύμα. Βεβαίως η παραλία έχει μπλε σημαία και ναυαγοσώστη και επιλέγεται και από πολλούς κατοίκους των Χανίων για το μπάνιο τους.

Kalives beach blue flag
'Kalives beach blue flag' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν επίσης ταβέρνες και καφέ που οι περισσότερες προσφέρουν στους πελάτες τους δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία. Πολύ συνηθισμένες είναι οι εικόνες οικογενειών που κάθονται όλη μέρα στις ταβέρνες και αφήνουν τα παιδιά να παίζουν στην παραλία, όπως και οικογενειών που κάνουν απογευματινές βόλτες στον παραλιακό δρόμο, που σε αντίθεση με παραλιακούς δρόμους άλλων περιοχών, δεν έχει καθόλου κίνηση, γιατί δεν είναι ο βασικός δρόμος κυκλοφορίας.

Kalives beach
'Kalives beach' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Στην κεντρική παραλία υπάρχει επίσης μία μεγάλη κενή έκταση που χρησιμοποιείται για παρκάρισμα, οπότε δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία. Στο λιμανάκι οργανώνονται συχνά εκδηλώσεις από τοπικούς συλλόγους κατά τους θερινούς μήνες, ενώ στις Καλύβες οργανώνεται και καρναβάλι.

Kalives harbour
'Kalives harbour' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Εκτός από την κεντρική παραλία, υπάρχει άλλη μία μικρότερη και λιγότερο οργανωμένη παραλία μέσα στο χωριό από την άλλη πλευρά του ποταμού Ξύδα, που ενώνεται με την κεντρική παραλία με ένα γεφυράκι.

Kalives second bridge
'Kalives second bridge' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Επίσης, από τα δυτικά όρια του χωριού ξεκινάει άλλη μία μεγάλη λιγότερο οργανωμένη παραλία, αυτή της Κυανής Ακτής, στην οποία εκβάλει άλλος ένας ποταμός, ο Κυλιάρης. Εννοείται ότι τόσο στην παραλία της Κυανής Ακτής, όσο και στην κεντρική παραλία των Καλυβών, στα σημεία που εκβάλλουν οι ποταμοί τα νερά είναι κρύα, οπότε συνίσταται σε όσους δεν τους αρέσει το κρύο νερό να απομακρύνονται από τις εκβολές.

Kalives from the beach
'Kalives from the beach' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Ποιοι ταξιδιώτες τις προτιμούν

Οι Καλύβες είναι ιδανικός τόπος διακοπών για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές σε ένα οργανωμένο τουριστικό θέρετρο, που δεν έχει τη φασαρία και τον άχρωμο χαρακτήρα άλλων τουριστικών περιοχών που αποτελούνται μονάχα από μεγάλα ξενοδοχεία. Επιλέγεται κυρίως από οικογένειες, από ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή του Αποκόρωνα με τα πολλά μικρά γραφικά χωριουδάκια και από πολλούς που ψάχνουν μία καλή παραλία με καλές ταβέρνες για να περάσουν ξεκούραστες διακοπές. Επίσης, πολλοί Άγγλοι κυρίως επισκέπτες, αλλά και Γερμανοί και Σκανδιναβοί, έρχονται στις Καλύβες με σκοπό να αγοράσουν σπίτι στην περιοχή, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλος αριθμός μεσιτικών γραφείων σε σχέση με το μέγεθος του χωριού. Ολόκληρη η περιοχή του Αποκόρωνα είναι πρώτη στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών σπιτιών, τόσο επειδή είναι η πιο πράσινη περιοχή του νομού με καταπληκτικά τοπία και παραλίες, όσο και επειδή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα Χανιά (19km από τις Καλύβες) και το διεθνές αεροδρόμιο (29km από τις Καλύβες).

Fullmoon at Kalives beach
'Fullmoon at Kalives beach' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Γενικότερα, οι Καλύβες είναι κατάλληλα τοποθετημένες για όσους θέλουν να κάνουν μονοήμερες εκδρομές και να εξερευνήσουν την Δυτική Κρήτη. Στην πρόσβαση προς και από το Ρέθυμνο βοηθά ιδιαίτερα και ο νέος κόμβος των Καλυβών που έχει ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια. Σε παλιούς οδηγούς και σε ιστοσελίδες που δεν έχουν ανανεωθεί πρόσφατα, θα διαβάσετε ότι η πρόσβαση στις Καλύβες από την Εθνική Οδό γίνεται μέσω του Καλαμίου, όμως αυτός δεν είναι ο συντομότερος δρόμος, ειδικά αν έρχεστε από το Ρέθυμνο, οπότε και θα συναντήσετε τον κόμβο των Καλυβών πριν τον κόμβο για το Καλάμι. Αν έρχεστε από Χανιά και θέλετε να φτάσετε στην παραλία των Καλυβών το συντομότερο δυνατόν, τότε θα πρέπει να αγνοήσετε τις ταμπέλες Καλάμι-Καλύβες στον κόμβο του Καλαμίου και να βγείτε στον επόμενο κόμβο «Καλύβες». Έτσι, θα οδηγήσετε περισσότερα χιλιόμετρα στην Εθνική Οδό και θα αποφύγετε να διασχίσετε το χωριό, όπου μπορεί να συναντήσετε καθυστερήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν βέβαια θέλετε να δείτε μερικά μαγευτικά τοπία του κόλπου της Σούδας και μία πανοραμική άποψη της περιοχής των Καλυβών, τότε θα πρέπει να περάσετε οπωσδήποτε από το Καλάμι. Και αν έρχεστε από το Ρέθυμνο και θέλετε να ακολουθήσετε μία γραφική αλλά δύσκολη διαδρομή αντί για τη γρήγορη διαδρομή μέσα από την Εθνική Οδό, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψετε την Εθνική στη Γεωργιούπολη και να περάσετε από το Βάμο και τα άλλα χωριά του Αποκόρωνα.

Kalives village view from the beach
'Kalives village view from the beach' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Που να μείνετε στις Καλύβες:

Αν θέλετε να μείνετε σε ξενοδοχείο μπορείτε να επιλέξετε το Kalyves Beach Hotel στο κέντρο του χωριού, ενώ αν προτιμάτε την πιο οικονομική, ανεξάρτητη και λιγότερο απρόσωπη λύση διαμονής σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μπορείτε να επιλέξετε τα Erodios Apartments, που αποτελούν μία δοκιμασμένη από εμάς εξαιρετική επιλογή.

Erodios Apartments - Kalives, Chania, Crete
'Erodios Apartments - Kalives, Chania, Crete' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com

Αν πάλι θέλετε να μείνετε σε ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο, τότε αυτό δεν θα το βρείτε στις Καλύβες, αλλά στην διπλανή παραλία Κυανή Ακτή με το όνομα Kyani Beach Resort.

Kyani Beach Resort - Kalives, Chania, Crete
'Kyani Beach Resort - Kalives, Chania, Crete' - Stefanos Vasdekis - Travelmyth.com
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στις Καλύβες