Σούγια - Χανιά Νότια Κρήτη - παραλία, ενοικιαζόμενα, πεζοπορία, πρόσβαση

από τον Stefanos Vasdekis
Σούγια
'IMG_0568' - Χανιά
'IMG_0568' - Attribution: Paul

Η Σούγια είναι ένα μικρό χωριό στη Νότια Κρήτη, 60 χιλιόμετρα από τα Χανιά με αρκετά δύσκολη πρόσβαση αφού ο δρόμος συχνά είναι στενός και με στροφές. Ανατολικά της Σούγιας βρίσκεται το προστατευόμενο πάρκο που περιλαμβάνει το φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ δυτικά η κοντινότερη σύνδεση είναι η Παλαιόχωρα, που η οδική απόσταση είναι περίπου 35 χιλιόμετρα αλλά ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός και δύσκολος. Η μεγάλη απόσταση της Σούγιας από άλλeς σημαντικές τουριστικές περιοχές της έχει επιτρέψει να ξεφύγει από την επιρροή του μαζικού τουρισμού και να έχει διατηρηθεί σαν ένας τόπος ήσυχων διακοπών για όσους θέλουν να απομονωθούν και να ηρεμήσουν.

Η παραλία της Σούγιας έχει μεγάλο μήκος (πάνω από 1 χιλιόμετρο) και πλάτος, οπότε ποτέ δεν φαίνεται να έχει αρκετό κόσμο. Μόνο ένα σημείο της παραλίας είναι οργανωμένο και την ανατολική πλευρά της παραλίας την προτιμούν γυμνιστές. Ο βυθός βαθαίνει απότομα, όπως στις περισσότερες παραλίες της Νότιας Κρήτης και η θάλασσα θέλει προσοχή κυρίως όταν έχει ανέμους με φορά προς τα ανοικτά.

Η Σούγια προσφέρει τα εντελώς απαραίτητα στον επισκέπτη σε πολύ καλές τιμές, δηλαδή μερικά μικρά καταλύματα, μερικές ταβέρνες και καφετέριες, και μίνι μάρκετ και περίπτερο. Δεν υπάρχει τράπεζα, ούτε ATM, ούτε φαρμακείο, ούτε βενζινάδικο, οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι. Υπάρχουν, όμως, ταξί καθώς και ταχύπλοο ταξί που μπορεί να σας πάει στις γύρω παραλίες.

Από τη Σούγια ξεκινούν διάσημα μονοπάτια για πεζοπορία, το μονοπάτι για την Αγία Ειρήνη, για τη Λισσό και την Τρυπητή. Αν δεν είστε πεπειραμένοι και καλά ενημερωμένοι πεζοπόροι, πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε πληροφορίες και βοήθεια πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή. Η Σούγια επίσης συνδέεται με καραβάκια με την Παλαιόχωρα, την Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων. Με έναν συνδυασμό ΚΤΕΛ για τον Ομαλό και καραβάκι από την Αγία Ρουμέλη, οι επισκέπτες που κάνουν διακοπές στην Σούγια είναι βολικό να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς.
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στη Σούγια